AI ÎNTREBĂRI?

Ce e siliconul?

Siliconul este dericat din siliciu, un element semi-metalic care în natură se combină cu oxigenul pentru a forma dioxid de siliciu. Nisipul de plajă, cristalele sau cuarțul sunt dioxid de siliciu – cel mai răspândit element de pe pământ.  Încălzirea acestui element cu carbon la temperaturi înalte produce silicon. Procesarea chimică pot transforma siliciul într-un lanț chimic lung sau polimer numit silicon – care poate fi lichid, a gel sau substanță cauciucată. Diferite silicoane sunt folosite în lubrifiante sau uleiuri, precum și în cauciucul siliconat. Siliconul se găsește în multe obiecte din gospodărie, ca articolele de curățenie, loțiune de plajă sau cremă de mâini, antiperspirante, săpunuri, alimente procesate, materiale impermeabile și gumă de mestecat.

Cât de sigure sunt implanturile cu silicon?

Studiile de specialitate au fost făcute și au determinat că nivelul de silicon din laptele de vacă și formula de lapte praf pentru bebeluși este mai mare decât nivelul din laptele femeilor cu implanturi mamare. Institutul de Medicină a concluzionat că:

Nu există dovezi că implanturile de silicon sunt responsabile pentru orice afecțiuni majore ale întregului organism. Femeile sunt expuse la silicon în mod constant, în viața de zi cu zi.

Pentru mai multe informații despre siguranța siliconului, verifică Raportul Institutului de Medicină (IOM) la: www.nap.edu

Ce este contractura capsulară?

Țesutul cicatrizat sau capsula care se formează de obicei în jurul implantului se poate strânge și poate sugruma implantul, iar acest lucru se cheamă contractură capsulară.

Aceasta apare mai frecvent după infecții, hematoma sau seroma. De asemenea, este mai frecventă când implantul este subglandular. Simptomele pot varia între fermitate și disconfort ușor până la durere, distorsionare, implant palpabil și/sau mișcarea implantului. Chirurgie suplimentară este necesară în cazurile în care durerea și /sau fermitatea este severă. Operația poate însemna îndepărtarea capsulei de țesut care înconjoară implantul până la înlocuirea protezei în sine. Contractura capsulară se poate întâmpla din nou, chiar și după aceste intervenții. Trebuie să știi că capsulotomia închisă, acea procedură care presupune strângerea cu forță sau apăsarea capsulei fibroase din jurul implantului pentru a sparge capsula, nu este recomandată și poate rezulta în spargerea implantului.

De ce se corpul generează o capsulă în jurul implantului?

Ca reacție naturală a organismului la orice corp străin, țesutul se cicatrizează în jurul implantului, creând o capsulă.

Pot implanturile de silicon influența apariția cancerului mamar?

Raportul Comisiei Europene cu privire la Asigurarea Calității și Instrumente Medicale în Chirurgia Plastică spune că “Studiile recente arată că implanturile cu gel siliconic nu provoacă cancer sau altă boală malignă.” Întreaga declarație poate fi citită pe www.ibir.org/equam/archive/consdecjune2000final.doc6.

Cum afectează implanturile o mamografie?

Implanturile mamare pot afecta detectarea cancerului mamar în timpul mamografiei și pot îngreuna procesul. Este important să comunicați tehnicianului care execută mamografia înainte de procedură că aveți un implant. Există metode de îndepărtare sau este necesar mai multe unghiuri. Discută cazurile de cancer din familie cu medicum tău.

Este posibil să faci alergie la silicon?

Este posibil ca oricine să facă alergie la aproape orice substanță de pe pământ. Cu toate acestea, alergiile la silicon sunt foarte rare. Suntem expuși cu toții la silicon în viața de zi cu zi. Se găsește în multe obiecte din gospodărie, așa cum sunt articole de curățenie, loțiuni de plajă sau mâini, antiperspirante, săpunuri, alimente procesate, materialele impermeabile sau guma de mestecat.

Care este timpul mediu de viață a unui implant?

Implanturile nu durează o viață. Este de așteptat să fie înlocuite pe timpul vieții. Perioada diferă de la femeie la femeie. Unele au nevoie de schimbarea implantului la câțiva ani după prima operație în timp ce altele pot suporta implanturile timp de 10-20 de ani. Există câteva motive pentru care o femeie are nevoie de înlocuirea protezelor. Câteodată e o alegere personală, cum ar fi o schimbare de mărime sau felul protezei iar alteori înlocuirea devine o necesitate datorită unei complicații (deflația sau mișcarea protezei).

Cât timp trebuie să aștept ca să revin la viața activă de dinainte de operație (efort fizic, sport etc)?

Medicul este cel mai bun ghid în a vă sfătui cât timp trebuie să stați în repaos și când e bine să vă reluați activitatea. Perioada de refacere variază de la femeie la femeie. În general, primele zile sunt cele mai inconfortabile. Timpul mediu de repaos este de 4-6 săptămâni.

Este important să nu transpirați în incizie în timpul vindecării. Trebuie să faceți pauză din activitățile solicitante, precum și din bronzat, până când rana este vindecată și cicatrizată. Nu faceți efort prea mare și prea devreme, în special cu partea superioară a corpului. Dați-i timp organismului să se refacă și să se vindece. Trebuie minimizată inflamația în jurul implantului.

Folosirea jacuzzi-ului sau o baie este de obicei acceptată după 1 lună de la operație. În primele două săptămâni trebuie evitată înmuierea inciziei în apă.

Trebuie să verifici cu medicul tău când e bine să îți reiei activitatea sportivă. Fiecare se reface în ritmul propriu. Plimbările sunt de obicei recomandate pentru încurajarea circulației. Cu cât e mai mare implantul cu atât mai grei vor fi sânii. Trebuie să porți suport adecvat în timpul alergării pentru a reduce riscul de întindere a pielii și ptsosis (cădere) a sânului.

Pot merge la un salon de bronzare dacă am implanturi de silicon?

Bronzarea la salon sau la soare nu afectează implanturile însă nu același lucru poate fi spus despre cicatrici. E recomandat să evitați expunerea la soare sau raze UV cel puțin 1 an de la operație, pentru că cicatricile se vor închide la culoare permanent. Implantul se poate simți mai cald și se va răci mai greu decât restul corpului.

Când pot călători cu avionul și când pot face scufundări?

Multe femei pot face scufundări și pot călători cu avionul chiar dacă au implanturi. Este posibil să existe o ușoară mărire sau contracție datorită schimbărilor de presiune. Acest lucru poate determina apariția de mici bule de aer în implant. În implanturile cu gel sau cele saline este posibil să auziți lichidul mișcându-se, însă acest lucru se va corecta în 24-48 de ore.

La cât timp după operație pot purta un sutien cu sârmă?

Majoritatea medicilor vor cere o pauză de 3 luni în purtarea unui sutien cu sârmă. Organismul are nevoie de aproximativ 3 luni pentru a cicatriza incizia iar în acest timp, presiunea de la sârma sutienului poate determina țesutul să se cicatrizeze împreună cu urma de la sutien. După cele 3 luni, sutienele cu suport de sârmă vor trebui purtate intermitent pentru a evita indentarea permanentă.

Sânii se vor mișca normal cu implanturi?

Acest lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul de implant pe care îl alegeți, tipul operației, felul în care suportă organismul implantul și dacă există sau nu un grad de contractură capsulară. Este posibil pentru multe femei să aibă implanturi moi și care se mișcă natural, în timp ce altele au rezultate mai ferme și mai fixe.

Ce greutate au implanturile?

O proteză poate varia ca mărime și volum. Cea de 250 de cm3 umplută cu 250 cm 3 de gel cântărește aproximativ 250 de grame.

Pot face vergeturi de la implanturile mamare?

Implanturile pot cauza vergeturi, dar acest lucru se întâmplă foarte rar. Dacă aveți îngrijorări, alegeți proteze de dimensiune mai mică pentru a minimiza efectul de întindere a pielii sau alegeți proteze ajustabile pentru a întinde pielea în timp.

Ce efect are fumatul în procesul de vindecare după intervenția chirurgicală?

Fumatul determină constricția vaselor de sânge, reducând fluxul de sânge și de oxigen spre zona operată. Țesutul are nevoie de acest aport adus de sânge pentru a se vindeca.  Când fluxul de sânge e redus, vindecarea e mai lentă. Fiecare doctor are recomandarea proprie vis-a-vis de momentul în care pacienta trebuie să se oprească din fumat și îl poate relua după intervenție. Timpul variază de la 5 săptămâni înainte și 5 după până la 1-2 săptămâni înainte și după intervenția chirurgicală.

Este posibil să îmi pierd senzitivitatea sfârcurilor după intervenție?

Este posibil să existe schimbări la nivelul senzațiilor după implant. Senzitivitatea sfârcului și a sânului poate fi crește sau descrește iar variațiile pot fi de la lipsa totală a senzațiilor până la senzații intense, iar acestea pot fi temporare sau permanente.

Ce greutate trebuie să am înainte de intervenție?

Ar trebui ca greutatea să fie cât mai aproape de cea ideală înainte de operație. Pierderea în greutate după implantul mamar poate afecta rezultatul într-o manieră nu tocmai satisfăcătoare. Poate apărea efectul de lăsare și o reducere a mărimii. Luarea în greutate poate duce la mărirea sânilor.

Am peste 50 de ani. Sunt prea în vârstă pentru implanturi?

Nu contează atât de mult vârsta, cât gradul general de sănătate.

Ce se întâmplă în timpul sarcinii?

Fiecare femeie reacționează diferit în timpul sarcinii, precum și după. Sânii își vor mări volumul și vor trece prin toate schimbările asociate cu sarcina. Mărimea sânilor va fi diferită de la femeie la femeie iar mărimea implanturilor trebuie luată în considerație.

Pot alăpta după naștere?

Multe femei cu implanturi pot alăpta normal. Studiile actuale arată că nivelul de silicon din lapte la femeile cu implant nu e mai ridicat decât la cele fără. Cu toate acestea, implanturile pot face alăptarea dificilă pentru unele femei. Incizia din jurul areolei e de multe ori cauza acestui impediment. Alte femei pot face mastită (inflamația glandei mamare), lucru care poate facilita apariția contracturii capsulare. Tratamentul cu antibiotice de la primele simptome poate minimiza potențialul acestei probleme. La primele semne de inflamație, trebuie să anunțați medicul.